Rik de Pauw
Rik de Pauw is een aanvullend lespakket, gericht op de kleutergroepen (groep 1 en 2). Het idee achter Rik de Pauw is dat kinderen spelenderwijs sociale vaardigheden opdoen en zich sociaal emotioneel ontwikkelen. Het lespakket bestaat uit drie onderdelen.
1. Het verhalenboek: Rik en zijn vriendjes
Het verhalenboek van Rik de Pauw is een knieboek op A3 formaat dat in de groep kan worden voorgelezen. In het boek staan achttien verhalen over Rik en zijn vriendjes op de boerderij, ondersteund met 36 prachtige, paginagrote illustraties die de kinderen kunnen bekijken tijdens het voorlezen. De verhalen gaan over het samen fijn hebben, omgaan met gevoelens, ruziemaken en het weer goedmaken, elkaar helpen en jezelf zijn. Het boek biedt mooie aanknopingspunten om met kinderen te praten over hun belevingswereld. De verhalen zijn gekoppeld aan de KiVa-thema's in de onderbouwhandleiding, zodat een doorgaande lijn ontstaat.
2. De leskist met allerlei tastbare items
Rik de Pauw komt niet alleen voor in het boek, hij woont ook als knuffel in zijn huisje in de klas. Verder zitten er in de leskist allerlei tastbare items, zoals een pauwenveer van Rik, een bolletje wol van mevrouw Schaap, een gelukssteen en een KiVa-postkoker. Deze items komen voor in de verhalen van Rik. De items kun je vervolgens gebruiken in de groep. Hoe je dat kunt doen staat beschreven in het KiVa-katern.
3. Het katern Rik de Pauw
In het katern Rik de Pauw staan per KiVa-thema allerlei oefeningen en activiteiten om uit te voeren in de groep. In totaal gaat het om ongeveer 120 oefeningen. De oefeningen sluiten aan op de verhalen in het boek Rik en zijn vriendjes, de items uit de leskist en de thema's in de onderbouwhandleiding.
Hoe gebruik je Rik de Pauw?
Voordat Rik de Pauw wordt geïntroduceerd in de groep, wordt het kistje van Rik (de leskist) op een zichtbare plek in de klas neergezet. Daarna wordt het eerste verhaal uit het verhalenboek voorgelezen. Daarin wordt Rik voorgesteld aan de kinderen. Vervolgens wordt na ieder verhaal een item uit de leskist behandeld, een activiteit uit het aanvullende katern gedaan of een werkvorm uit de onderbouwhandleiding uitgevoerd.
Wanneer er elke twee weken een verhaal wordt voorgelezen, wordt daarmee een volledig schooljaar gevuld. De verhalen hebben een doorlopende lijn en sluiten mooi aan op de volgorde van de thema's in de handleiding. De items uit de leskist komen dus vanzelf aan bod.